De hele klas kan meedoen!

Maar… er kunnen toch maar maximaal 10 leerlingen meedoen aan de wedstrijd?

Dat klopt. Aan de wedstrijd kunnen maar 10 leerlingen meedoen, maar dat wil niet zeggen dat je in de aanloop niet met de hele klas kan meewerken!

Een laatste kaart verbindt alle onderdelen van deze site:

  • De robotkaarten.
  • De projectkaarten.
  • De instructiefilmpjes.

En deze kaart komt ook met een suggestie over hoe je het allemaal kunt inplannen in je eigen klas, zonder al te veel voorbereiding en zonder dat je je er, als leerkracht, eerst intensief in moet verdiepen.

KLIK HIER OM DE KAART TE BEKIJKEN

Nieuw! Projectkaarten

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen idee hoe je überhaupt moet beginnen met het maken van een presentatie?
Daarom zijn er nu projectkaarten. Download ze en volg ze met de projectgroep en je bent al heel ver op weg!

 

KLIK HIER!

MyBlock: Ease in & Ease Out

Bij de allereerste missie van 2016: ‘Animal Allies’, waarbij je een haai moet vervoeren, zonder dat hij de wand raakt, is dit heel erg moeilijk. Vooral ook omdat je niets mag gebruiken om de haai vast te houden of zo. Jammer genoeg beweegt de robot zich vrij houterig, waardoor de haai in de tank heel makkelijk omvalt. Wat moet je daar nu aan doen?

scrsht-myblockIk ben wat bezig geweest met het omzetten van een wiskundige formule naar een werkende MyBlock. Ik maakte twee versies, die als vervanging van een gewoon tankblokje kan worden gebruikt. Een Ease-in blokje, waardoor de robot vanuit stilstand langzaam op gang komt, zodat je geen schokkende bewegingen krijgt en een Ease-out blokje, die vanuit rijden juist langzaam tot stilstand komt.

Deze blokjes vormen geen totaaloplossing voor deze eerste missie, maar misschien helpt hetgeen ik heb gedaan, jullie wel bij het maken van je eigen programmeersels.

Ease In & Ease Out
Ease In & Ease Out
Ease-in.ev3
12.4 KiB
267 Downloads
Details

(Bovenstaande blokje kun je ook downloaden vanaf de pagina met de missiebesprekingen, op deze site.)

Nieuwe robotkaarten!

Ik heb twee nieuwe robotkaarten toegevoegd aan: Instructiefilmpjes / Robot en programmeren.

instructordevelopmentRobotkaart 14 – Make a brick
Hiermee kun je van een hoeveelheid programmeercode één enkel blokje maken! Dat maakt je programmeercode een stuk overzichtelijker en je hoeft niet steeds weer hetzelfde stuk te programmeren. Een echte aanrader, maar niet makkelijk!

Robotkaart 15 – Gyro-tank
Dit is een voorbeeld van een My Block, zoals je kunt leren bij Robotkaart 14. Een heel specifiek My Block. Want dankzij het blokje dat hier voor je wordt geprogrammeerd, heb je nooit meer last van ‘drift’ bij je robot. Met behulp van de Gyroscoop en dit blokje, kun je het standaard ‘tank-blokje’ vervangen en je robot is een stuk preciezer te bewegen! Dit is wel echt een EXPERT-LEVEL opdracht, trouwens. Maar zeker de moeite waard!

___________________________________________________________________________________

Datum regiofinale Friesland bekend! (2015)

firstlego11Op de officiële Nederlandse website van de Lego League staat nu als regio-finale-datum voor Friesland zaterdag 28 november aangegeven. Er staan verder geen starttijden bij vermeld, maar alle scholen krijgen te zijner tijd hier wel bericht over van de organisatie.

___________________________________________________________________________________

Ingevulde wedstrijdtafel (2015)

10-sorter-neuDe plaatjes die de LegoLeague zelf aanbiedt wat betreft het vullen van de wedstrijdmat bestaat uit veel close-ups en een enkele schematische weergave. Maar een échte afbeelding van een ingevulde wedstrijdtafel heb ik niet kunnen vinden. Daarom, bij deze!

 

 

Gevulde tafel

 

 

 

 

 

KLIK OP DE AFBEELDING OM HEM TE VERGROTEN!

___________________________________________________________________________________