Informatie

Tytsjerksteradiel logo

11 scholen van de vereniging PCBO Tytsjerksteradiel nemen deel aan het initiatief Bèta Noord. Als vereniging willen wij Wetenschapen Techniek  via het basisonderwijs een impuls te geven. Wij vinden het belangrijk onze leerlingen te leren om kritisch te denken en vragen te stellen en hun talenten te ontwikkelen. Zo leveren wij, samen met het bedrijfsleven, een bijdrage aan de ontwikkeling van de noordelijke provincies.

Netwerk Wetenschap en Technologie
We zijn bovenschools gestart met een netwerk Wetenschap & Technologie waarin 8 enthousiaste techniekcoördinatoren zich hebben georiënteerd op de mogelijkheden. Zij hebben voor de vereniging een visie ontwikkeld en kennis gemaakt met een programma van smaaklessen en Talentenkracht en de Wetenschappelijke methode. Daarbij heeft het netwerk zich georiënteerd op materialen en methoden. Vervolgens was en is het nog steeds hun taak om Wetenschap en Techniek op alle scholen uit te zetten in goede doorgaande leerlijnen.  Hiertoe is een aanzet gegeven met behulp van een bijeenkomst voor  alle leerkrachten van alle scholen  waarin is besproken hoe we kinderen  ‘Wetenschappelijk’ kunnen laten denken. Welke vragen zijn goed om  aan kinderen te stellen?

Daarnaast zijn er verschillende projecten van start gegaan.

The first Lego League
The First Lego League is een voorbeeld van een aantrekkelijke manier om met Techniek bezig te zijn. Een heel aantal scholen uit onze vereniging hebben zich al opgegeven voor deze wedstrijd, waarbij zij samen bouwen aan een robot van lego. Met alleen bouwen zijn de kinderen er nog niet, de robot moet ook missies uit kunnen voeren. De kinderen gaan er dit jaar een heel aantal weken intensief mee bezig. Eind november 2015 vindt de finale plaats. De verwachtingen zijn hooggespannen!